Wat is trauma therapie?
Een trauma wordt opgeslagen als herinnering in het lichaam. Het helen van trauma’s werkt dan ook via het lichaam. De trauma therapie SE is een lichaamsgerichte therapie waarbij door de lichamelijke sensaties waar te nemen, de onbewuste bewegingen van het lichaam te volgen en naar hulpbronnen te zoeken waardoor de spanning kan worden ontladen.

De grondlegger van deze therapie (Somatic Experiencing) is Dr. Peter A. Levine. Zijn theorie is gebaseerd op observaties van dieren in het wild. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd, toch raken ze zelden getraumatiseerd. De intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag weten dieren instinctief perfect te ontladen. Ze schudden letterlijk en figuurlijk het trauma van zich af

Mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. We kunnen bijvoorbeeld ons ‘groot houden’ of ‘doorzetten’ en daarmee een volledige ontlading in de weg staan. Dit kan resulteren in posttraumatische stress symptomen.

Angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid.
Depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren.
Dissociatie, gevoel dat (een deel van) je lichaam niet van jou is, beperkt spectrum van gevoelens.
Ontkenning, het trauma is niet gebeurd of het is niet belangrijk.

Het is niet nodig de gebeurtenis door te werken of te herbeleven. Met de juiste begeleiding kan het lichaam het zelfgenezende vermogen herstellen. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Na deze therapie ervaren mensen vaak een sterke afname van hun stress symptomen.

Ik ben geïnteresseerd in een consult >